Info_lisa » Specials » Verstandskiezen

Alles over verstandskiezen: Trekken, problemen, voor en na

Alles over verstandskiezen: Trekken, problemen, voor en na Een verstandskies laten trekken is niet prettig, maar voor veel mensen ook eng. Gelukkig is het trekken van één of meer kiezen niet altijd nodig. Moet het wel gebeuren, dan kan de angst worden verminderd door te weten wat er gaat gebeuren en door een goede voorbereiding. Door na de behandeling de plek goed te blijven verzorgen, kunnen de bijeffecten worden verminderd. Wanneer een verstandskies moet worden getrokken zal het altijd vervelend blijven, maar het hoeft niet meer dan dat te zijn.

Waarom trekken?

Er zijn verschillende redenen om een verstandskies te trekken. In sommige gevallen wordt de kies getrokken omdat hij al problemen veroorzaakt. Denk hierbij aan ontstekingen of veel bloeden. Meestal wordt de kies echter getrokken omdat hij in de toekomst problemen gaat veroorzaken, zoals scheefstand van de tanden, verkeerde groei en toekomstige ontstekingen. Meer informatie over het waarom van het trekken van verstandskiezen is te vinden in het artikel Waarom je verstandskiezen laten trekken?

Een goede voorbereiding…

…is het halve werk. Daarom is het belangrijk je goed voor te bereiden op het trekken van de kies. Dit kan door te zorgen dat je weet wat er gaat gebeuren, door transport van en naar het ziekenhuis of de tandarts te regelen en door te zorgen dat alle producten om de wond te verzorgen in huis zijn, net als makkelijk eetbaar eten. Ook pijnstillers zijn een absolute must! Zie ook het artikel Hoe bereid je jezelf voor op het trekken van verstandskiezen.

Wat gebeurt er in de stoel?

Uiteindelijk komt dan toch het moment in de stoel. De kies wordt eruit gehaald. Wat er precies gebeurt is lastig te zeggen, want hoe de kies wordt verwijderd is afhankelijk van de situatie. Doorgaans wordt er een röntgenfoto gemaakt, wordt de operatie doorgesproken en wordt je lokaal verdoofd. Daarna komt het trekwerk (als de kies goed zit) en het snij- en breekwerk (als hij er moeilijk uitkomt). Een uitgebreidere situatie en meer informatie is te vinden in Een verstandskies laten trekken: hoe gebeurt het?.

De nabehandeling

Dan loop je weg bij het ziekenhuis of de tandarts. Ben je klaar? Nog niet helemaal. De wond moet goed worden schoongemaakt om infectie te voorkomen, zwelling van de mond en kaak kan optreden, net als hoofdpijn, oorpijn en een gevoel van ziekte. Sommige klachten houden even aan, maar sommige zijn ook goed te voorkomen. Lees meer hierover in Een verstandskies getrokken: de nabehandeling.

Complicaties

Net als met elke behandeling kunnen er complicaties optreden. De kies kan er slecht uitkomen, waardoor nog een stukje blijft zitten. Er kan een zenuw worden geraakt of er kan een infectie optreden. De infectie kun je zelf vóórkomen, maar andere complicaties liggen in de handen van de tandarts of kaakchirurg. Bespreek deze daarom eerst door, afhankelijk van hoe de kies zit is de kans doorgaans niet aanwezig of enkele procenten groot. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen

Dingen om rekening mee te houden

  • De onderste kiezen worden vaak door de kaakchirurg getrokken ook als er niets aan de hand is. Wordt je naar een kaakchirurg doorverwezen, dan is dit dus nog geen reden tot zorgen.
  • Doorgaans wordt er maar één kies tegelijk verwijderd hoewel er uitzonderingen zijn. Dit omdat eten en drinken dan makkelijker gaat, en de kans op complicaties kleiner is.
  • Na afloop ben je ziek lang niet altijd, maar in veel gevallen wel. Houdt er rekening mee dat je misschien een paar dagen tot een week niet kunt werken of naar school kunt.
Een verstandskies getrokken: de nabehandeling

Een verstandskies getrokken: de nabehandeling

Een verstandskies laten trekken is een operatie die best zwaar kan zijn. De onderste verstandskiezen worden vaak door een kaakchirurg verwijderd, de bovenste worden soms door de tandarts verwijderd. V…
Een verstandskies laten trekken: hoe gebeurt het?

Een verstandskies laten trekken: hoe gebeurt het?

Een verstandskies laten trekken is best eng. Voor tandartsen en kaakchirurgen is het een routinebehandeling, maar voor de patiënt kan het beangstigend zijn. Familie en vrienden hebben je misschien ver…
Waarom je verstandskiezen laten trekken?

Waarom je verstandskiezen laten trekken?

Een groot deel van de verstandskiezen die doorkomen worden in Nederland en België getrokken. Dit is niet altijd nodig, maar soms kan het grote problemen voorkomen. Als er te weinig ruimte is in de mon…
Hoe bereid je jezelf voor op het trekken van verstandskiezen

Hoe bereid je jezelf voor op het trekken van verstandskiezen

Een verstandskies laten trekken is vervelend en voor veel mensen ook best eng. Het verwijderen zelf voelt onprettig en na afloop voel je je vaak ook niet goed. De angst kan minder worden door jezelf g…
Gepubliceerd door Info_lisa op 01-09-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skweeds, Wikimedia Commons (Publiek domein)